Οδηγίες για νεοσσούς

Την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε.

Προσοχή όμως!

Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο.

Για να είμαστε σίγουροι, στέλνουμε μια φωτογραφία σε Κέντρο Περίθαλψης και αναμένουμε οδηγίες.

Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω πληροφορίες είναι χρήσιμες.

Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές!

Και δεν ξεχνάμε: ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ είναι σημαντική.

ΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟΣΣΟ

Προσοχή: οι οδηγίες αυτές είναι χρήσιμες μόνο μέχρι να μιλήσουμε με εκπρόσωπο Κέντρου Περίθαλψης. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΝΕΟΣΣΟΥΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων (κουκουβάγιες κλπ) πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να βρεθούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι, συνήθως, δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά αλλά απλώς για «άτακτα» που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι κάπου γύρω.

Αν έχουμε βρει ένα τέτοιο μωρό επιλέγουμε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι). Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποθέτει ότι θέλουμε να ασχοληθούμε.

Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται μόνο με ωμό κοτόπουλο και όχι με κιμά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από μια- δυο μέρες χρειάζονται υποχρεωτικά συμπληρώματα (ασβέστιο κλπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, για αυτό και απευθυνόμαστε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι και ο μόνο τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΣΤΑΧΤΑΡΕΣ

Η σωστή τροφή είναι κατεψυγμένα έντομα ή σκουλήκια mealworms, που πωλούνται από εξειδικευμένα pet shop και δεν είναι εύκολο πάντα να βρεθούν σε επαρχιακές πόλεις. Tα  mealworms από μόνα τους πάντως δεν είναι επαρκή. 

Τα πουλιά αυτά σχεδόν ποτέ δεν τρώνε μόνα τους. Πρέπει να βάζουμε την τροφή στο στόμα τους. 

Μια τροφή συμβατή με το είδος, μέχρι να βρεθεί η ειδική ή μέχρι να σταλεί σε Κέντρο Περίθαλψης το πουλάκι, είναι η ξηρά τροφή αναπτύξεως για μωρά γατάκια με βάση το κοτόπουλο, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ταΐζουμε μερικές φορές με ασπράδι βρασμένου αυγού ή κομματάκια ωμό κοτόπουλο. Οι σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και μπορεί ένας ιδιώτης, που κατοικεί μακριά από τα Κέντρα Περίθαλψης, να αντεπεξέλθει με σχετική πάντα επιτυχία στη διαδικασία και με συνεχή επικοινωνία με ειδικούς, εφόσον φυσικά το θέλει, και προμηθευτεί τη σωστή τροφή. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κλπ.). Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και δίνουμε μια μικρή ώθηση για να πετάξει το πουλάκι στον αέρα. Προσοχή: Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθούμε ότι το πουλάκι σταματάει να τρώει με όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόμα πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με την ΑΝΙΜΑ.

Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ότι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε κάθε προσπάθεια να τα στείλουμε σε Κέντρο Περίθαλψης.

ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΠΟΡΟΦΑΓΑ

Και γι αυτά ισχύει ότι, για να έχουν πιθανότητες επανένταξης, πρέπει να στέλνονται σε Κέντρο Περίθαλψης. Μέχρι να μπορέσουμε να τα στείλουμε, πρέπει να ταϊστούν 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν, στα μεγάλα pet shop, σκευάσματα σε μορφή σκόνης για ανατροφή σποροφάγων πουλιών, που με νερό γίνονται κρέμα και με αυτά μπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιμοποιώντας σύριγγα. Εναλλακτική τροφή το ασπράδι βραστού σφιχτού αυγού. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια, κατά προτίμηση μακριά από γάτες.

ΚΟΤΣΥΦΑΚΙΑ

Μέχρι να σταλεί το κοτσυφάκι στο Κέντρο Περίθαλψης, μπορούμε να  ταΐζουμε εναλλάξ με έντομα, ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό, κομματάκια κοτόπουλο.

ΔΕΚΑΟΧΤΟΥΡΑΚΙΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙΑ

Μεγαλώνουν μια χαρά με κρέμα για ανατροφή νεοσσών ανακατεμένη με ρυζάλευρο χωρίς γάλα). Πρέπει να γεμίζει 3-4 φορές τη μέρα ο πρόλοβός τους με κρέμα.

ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΑ (ΠΑΠΑΔΙΤΣΕΣ, ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΑΚΙΑ ΚΛΠ)

Γενικώς όλα τα εντομοφάγα μωρά ταΐζονται με έντομα και εναλλακτικά με ξηρά τροφή για μωρά γατάκια και αυγό βραστό. Αυτές οι κατηγορίες νεοσσών καλό είναι να αποστέλλονται οπωσδήποτε  σε Κέντρο Περίθαλψης, γιατί η επανένταξή τους είναι δύσκολη.

ΚΑΡΑΚΑΞΑΚΙΑ-ΚΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ-ΚΙΣΣΑΚΙΑ

Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβες για γατάκια-σκυλάκια, ωμό κοτόπουλο, αυγά κλπ.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΩΝ

  • Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 20-30 λεπτά της ώρας.
  • Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 30-40 λεπτά.
  • Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 40-60 λεπτά.
  • Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη “φωλιά” των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.

ΦΩΛΙΑ

Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια (βολεύουν αυτά που πωλούνται για τα κουνελάκια-pet).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.