Νέα

Τρίτη Συνάντηση των Κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Χώρας μας

acf header

Στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2023, ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξένησε στον χώρο του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, το 2ο Workshop του έργου «Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα. Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σκοπεύει να προωθήσει μια στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη των άγριων ζώων στην Ελλάδα.

Στη διήμερη συνάντηση που διοργανώθηκε, από την ΑΝΙΜΑ και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετείχαν τα μέλη του δικτύου, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΜΟm, ΑΡΙΩΝ, Δράση για την Άγρια Ζωή, ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ, Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής και η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Στο Workshop παρευρέθηκε και ο Σωκράτης Περδικάρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Παθολογίας Πτηνών, Ζωϊκών Υδρόβιων Οργανισμών, Μελισσών και Λοιπών Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν έξι ομιλίες με θεματική ‘Ευζωία και Επανένταξη’.

Ομιλητής Θέμα Παρουσίασης
Stamatis Tachas (Copenhagen Zoo, Denmark) Animal and Welfare and Ethics
Ivaylo Klisruv and Hristina Klisurava  (Green Balkans, Bulgaria) Green Balkans, Rehabilitation and Captive Breeding Center
Jorge Aguado and Virginia Morales (GREFA Rehabilitation Center, Spain) Rehabilitation and Reintroduction Techniques
Dr. Elliott Simpson Brown (Zoo and Wildlife Veterinary Surgeon – Aquila Veterinary Services Ltd, Great Britain) Welfare Ethics for non- Releasable Animals and Euthanasia
Aimilia Drouga (ARION, Greece) Strandings, Rehabilitation, and Reintroduction of Marine Megafauna
Anna Kazazou (ANIMA, Greece) Rehabilitation Centres Around the World Today

Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου τα μέλη του Δικτύου καθώς και οι προσκεκλημένοι ομιλητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών του Δικτύου και επεξεργασία του Κώδικα Δεοντολογίας.

Στην επόμενη και τελική συνάντηση του έργου που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη στην Β. Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης και η υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για συντάκτες:

  • ANIMA, Μαρία Γανωτή maria.ganoti@gmail.com
  • ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου director@archelon.gr

Το έργο “Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ και εταίρο τον ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr