Νέα

Τα στατιστικά των εισαγωγών 2020

Το 2020 η ΑΝΙΜΑ περιέθαλψε 6228 άγρια ζώα.

Τα στρουθιόμορφα  (σπουργίτια , σπίζες διάφορες, κορακοειδή , ψαρόνια, χελιδόνια, κοτσύφια κλπ) ήταν το 34% των εισαγωγών, τα ερπετά (κυρίως χελώνες το 15%, ακολουθούν τα αρπακτικά 14%, τα θηλαστικά 5%, θαλασσοπούλια 4%, παρυδάτια 2%. Το 24% είναι «άλλα», κυρίως δεκοχτούρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Αθήνα και τους γύρω δήμους κυριαρχούν τα στρουθιόμορφα (39%) ενώ τα αρπακτικά προέρχονται κυρίως από την ελληνική επαρχία (25%).

Ως προς τις αιτίες, κυριαρχούν όπως πάντα τα ατυχήματα (43%) , ακολουθούν τα «ορφανά» της άνοιξης  και του καλοκαιριού, τα προερχόμενα από παράνομη αιχμαλωσία και κατασχέσεις (22%) , τα άρρωστα (ψώρα κλπ, 4%). Τα πυροβολημένα είναι στο σύνολο της χώρας 2% (από την επαρχία 3%). Πρόκειται για 100 ζώα, όλα πουλιά και μία αλεπού. Τα 94 από αυτά είναι πουλιά των οποίων η θήρα απαγορεύεται αυστηρά, με επικεφαλής 40 πυροβολημένες γερακίνες.  Να τονίσουμε εδώ ότι για το μεγαλύτερό μέρος της κυνηγετικής περιόδου 20-21 το κυνήγι δεν επιτρεπόταν, λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ως προς τα ατυχήματα, ενδιαφέρον έχει το ότι έχουν μπει μπροστά οι επιθέσεις από γάτα (μιας και πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών προέρχεται από αστικές περιοχές). Για τον ίδιο λόγο ακολουθούν τα τζάμια (6%), και έπονται τα τροχαία (4%). Οι ηλεκτροπληξίες είναι 2% στο σύνολο, αλλά δεν είναι αμελητέο , μια και πρόκειται για 54 πουλιά μεταξύ των οποίων 14 γερακίνες, δέκα μπούφοι και 9 πελαργοί.

Όπως φαίνεται στις “πίτες ” των στατιστικών, το μεγαλύτερο  ποσοστό που καταγράφεται ως “ατύχημα” παραμένει αδιάγνωστο. Πρόκειται για περιστατικά των οποίων την αιτία που τα φέρνει σ εμάς δεν μπορούμε να την καταγράψουμε με βεβαιότητα.

Δείτε εδώ τα στατιστικά του 2020

και εδώ συνολικά τα στατιστικά της τελευταίας πενταετίας (26549 άγρια ζώα)