Νέα

Το ταξίδι της ΑΝΙΜΑ στη Μεσσηνία

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου ξεκινήσαμε, το Σάββατο  24 Ιανουαρίου, ένα ταξίδι στην Πύλο,  μια ομάδα από ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ και μαθητές του λυκείου της Σιβιτανιδείου με συνοδό τον καθηγητή τους Βασίλη Ξυδιά.  Σκοπός μας : να συναντήσουμε παλιούς συνεργάτες, να γνωρίσουμε καινούριους. Να ανιχνεύσουμε τρόπους να ζει κάποιος μακριά από την Αθήνα και δίπλα στη φύση, κάνοντας αυτό που του αρέσει και αγαπά. Να γνωρίσουμε τη Μεσσηνία με την υπέροχη φύση και τον σπουδαίο πολιτισμό.

Στη διαδρομή προς Πύλο σταματήσαμε έξω από το Κιάτο, στη φάρμα του συνεργάτη μας Παναγιώτη Γιαννάκαινα. Βιοκαλλιέργεια, τυποποίηση βιολογικών προϊόντων  που διατίθενται στην Ευρώπη, ένας πλήρης κύκλος ζωής στον οποίο συμμετέχουν τα ζώα της φάρμας, που καταναλώνουν τα υποπροϊόντα των καλλιεργειών, οι κουκουβάγιες που απελευθερώνει εκεί η ΑΝΙΜΑ και ελέγχουν τα τρωκτικά, ένα γεράκι που διώχνει τις κουρούνες, οι άνθρωποι της περιοχής που ανεβάζουν παραστάσεις στο θέατρο της Αρχαίας Σικυώνας….

Επόμενη στάση η Στροφυλιά. Ξεναγηθήκαμε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, παρατηρήσαμε πουλιά με το τηλεσκόπιο και απελευθερώσαμε μια από τις γερακίνες που μας είχε στείλει πρόσφατα ο Φορέας για περίθαλψη. Περάσαμε για λίγο από την παραλία της Καλογριάς και την χαρήκαμε χειμωνιάτικη, χωρίς τους παραθεριστές που την κατακλύζουν το καλοκαίρι.

Φτάσαμε  βράδυ στον Ρωμανό, χωριό δίπλα στην Πύλο, όπου καταλύσαμε στο ΝEΟ (Navarino Environmental Observatory), έναν εκπληκτικής απλότητας και λειτουργικότητας ξενώνα στον οποίο φιλοξενηθήκαμε επί τρεις μέρες.

Τη δεύτερη μέρα παρακολουθήσαμε παρουσίαση του έργου του ΝΕΟ από τον περιβαλλοντολόγο Χρήστο Πανταζή και ξεναγηθήκαμε στο εντυπωσιακό  Natura Hall, ένα μοναδικό διαδραστικό εκθεσιακό χώρο που δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη της ΤΕΜΕΣ, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, της Οργάνωσης Γη και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και λειτουργεί στην Costa Navarino.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε στους Γαργαλιάνους  το ΚΕ.Π.Π.Α.Ζ. (Κέντρο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων) Μεσσηνίας, όπου ο συνεργάτης μας Γιώργος Γεωργακόπουλος φροντίζει με στοργή διασωσμένα κατοικίδια ζώα και άγρια κυρίως μη απελευθερώσιμα , κάποια από αυτά τα έχει στείλει η ΑΝΙΜΑ εκεί. Συνεχίσαμε στη χώρα, στο Παλάτι του Νέστορα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Πύλου. Οι άνθρωποι που πέρασαν από αυτόν τον τόπο και χάρηκαν την ομορφιά του άφησαν εκπληκτικά μνημεία  και αποτύπωσαν αυτή την ομορφιά στις τοιχογραφίες και στα αγγεία, τα ζωγραφισμένα  με  άνθη και  ζώα της στεριάς και της θάλασσας. Κι έτσι καταλήξαμε στη Βοϊδοκοιλιά, εκεί όπου ο Νέστορας και ο Τηλέμαχος συναντήθηκαν, όταν ο δεύτερος  έφτασε στην Πύλο ρωτώντας για τον πατέρα του. Εμείς συναντηθήκαμε εκεί με τη γενική διευθύντρια της Σιβιτανιδείου Ράνια Καλαϊτζή και τον διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Χρήστο Κουλουφάκο.

Τρίτη μέρα Κυριακή επισκεφθήκαμε το Ιερό Κάθισμα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στους Άνω Δολούς Μάνης, ένα καταφύγιο για τους  ανθρώπους και τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού. Σκυριανά αλογάκια, μανιάτικα γαϊδουράκια, εκατό ποικιλίες ελιάς και φυτά από όλα τα Βαλκάνια, σ΄ έναν παράδεισο αγάπης και γαλήνης. Ελευθερώσαμε μια γερακίνα και ο ιερομόναχος Νεκτάριος μας μίλησε για την «φιλοσοφία» των αγιογραφιών του Ι.Ν. του Αγίου Πορφυρίου που αγαπούσε τα πουλιά,  για τις ιστορίες των ζώων και των φυτών που φιλοξενεί η Μονή . Φύγαμε πλήρεις για μια περιήγηση στην ιστορική Καλαμάτα με την ξενάγηση – προσφορά των ανθρώπων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, της Ιωάννας Ραβανή και του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου.. Η μέρα τέλειωσε σε ταβερνούλα όπου συναντήσαμε την πολυτάλαντη εθελόντριά μας Μάρτζη Ζαβιτσιάνου, κάτοικο Καλαμάτας πλέον, γίναμε μια παρέα και τραγουδήσαμε μέχρι αργά.

Την επόμενη επιστρέψαμε. Αυτές τις τέσσερεις μέρες μιλήσαμε πολύ, χαρήκαμε την κοινή τράπεζα ιδίως των πρωινών, όπου ο αγαπητός Σπύρος Ψύχας έφτιαχνε καθ εκάστην ομελέτες και μπανανοτηγανίτες για όλους με την βοήθεια του Μάριου και της Χριστίνας από την ΑΝΙΜΑ.

Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου. Ήταν ένα ταξίδι που έδωσε πολλά και στην ΑΝΙΜΑ και στους μαθητές που ήλθαν μαζί μας. Ακόμη δεν τα έχουμε αποτιμήσει όλα.