Νέα

Η αποστολή της ΑΝΙΜΑ στη Ρόδο

rodos

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 και ώρα 09:00 έφτασε στο νησί της Ρόδου ομάδα του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ με μελη τον κτηνίατρο του Συλλόγου Γρηγόρη Μαρκάκη και τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης Άγριων Ζώων της ΑΝΙΜΑ Ηλία Νικολάου και Μαρία Καλλιντέρη. Η ομάδα μεταφέρθηκε με όχημα του Δασαρχείου Ρόδου στο κτηνιατρείο Animal Care, του Παναγιώτη Μαργιέ, στην οδό Νηριίδων 36, στην Κρεμαστή. Η ομάδα έφερε μαζί της όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ιατροφαρμακευτικών υλικών. Κατόπιν συζήτησης και συνεννόησης μεταξύ των δύο κτηνιάτρων, αποφασίστηκε από κοινού να στηθεί σταθμός πρώτων βοηθειών πυρόπληκτων άγριων ζώων σε χώρο παραπλεύρωςτου κτηνιατρείου, όπου εκεί  θα μπορούν οι πολίτες που εντοπίζουν πυρόπληκτα άγρια ζώα να τα προσκομίζουν για περίθαλψη.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους στο νησί (28/7-30/7), η ομάδα, συνοδεία του Βασίλη Χίου οδηγού του Δασαρχείου Ρόδου και της Χριστίνας  Διακίδη, θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Δωδεκανήσου-Κρήτης, πραγματοποίησε περιπολίες στις περιοχές Λαέρμα, Λάρδο, Γεννάδι, Πλατάνια, Βάτη, Ασκληπιό, Μάλωνα και Μάσαρη. Κατά τη διάρκεια των περιπολιών εντοπίστηκαν πέντε (5) απανθρακωμένα πλατώνια (Dama dama) στην περιοχή της Λάρδου και ένα απανθρακωμένο περιστέρι (Columba livia) στο Γεννάδι. Η ομάδα παρατήρησε τις εκτάσεις των καμένων και συμπέρανε ότι η πυρκαγιά έκαψε τα δάση κατά εστίες, με αποτέλεσμα να μην περικυκλώσει τα ζώα, τα οποία είχαν οδούς διαφυγής, πλην εκείνου του σημείου που αναφέρθηκε παραπάνω, όπου το έδαφος είχε έντονη κλίση, η φωτιά το έκαψε περιμετρικά και πιθανόν περικύκλωσε το κοπάδι. Παράλληλα η ομάδα της ΑΝΙΜΑ συναντούσε σε διάφορα σημεία, περιφερικά των καμένων εκτάσεων, κοπάδια πλατωνιών, ενήλικων και ενήλικων με νεαρά, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούνταν από υγιή άτομα και κάποια ελαφρώς τραυματισμένα, περιπτώσεις που δεν ενδείκνυνται για αναισθησία και σύλληψη στο πεδίο.

Το βράδυ την 28ης Ιουλίου 2023 η ομάδα δέχθηκε κλήσεις από πολίτες για ένα τραυματισμένο πλατώνι στην περιοχή Κιοτάρι και έσπευσε στο σημείο. Πράγματι, εντόπισε ένα νεαρό αρσενικό πλατώνι στον περίβολο του ξενοδοχείου Lindos Breeze Beach Hotel. Παρατηρώντας το ζώο, το οποίο παρουσίαζε έντονη χωλότητα στα πρόσθια άκρα του, ο κτηνίατρος έκρινε σκόπιμη την αναισθησία του. Με χρήση φυσοκάλαμου, ευγενική προσφορά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αναισθητοποίησε το πλατώνι, το οποίο μεταφέρθηκε, συνοδεία του κτηνιάτρου, με όχημα του Δασαρχείου Ρόδου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου. Μετά την πρώτη κλινική και ορθοπεδική εξέταση, κρίθηκε απαραίτητη η περεταίρω διερεύνηση του περιστατικού με ακτινολογικό έλεγχο ο οποίος διενεργήθηκε με το ζώο υπό γενική αναισθησία την Κυριακή 30 Ιουλίου στο κτηνιατρείο του Παναγιώτη Μαργιέ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, το ζώο λάμβανε από τον κτηνίατρο Γρηγόρη Μαρκάκη και από απόσταση, με χρήση φυσοκαλάμου, αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα, αντιβιοτικά, καθώς επίσης και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την υποστήριξη του μυϊκού του συστήματος. Κατόπιν συνεννόησης με την Δρ Αναστασία Κομνηνού, πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του πλατωνιού στην Αθήνα προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η όλη πειχίρηση υποστηρίχθηκε από το IFAW και το Ιδρυμα Λεβέντη