Περίθαλψη

Η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με κτηνίατρο για την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εξετάσεων και επεμβάσεων. Σε πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο πραγματοποιούνται οι ακτινογραφίες, οι διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και εξειδικευμένες επεμβάσεις. Στην επιστημονική επιτροπή της ΑΝΙΜΑ συμμετέχουν τέσσερις κτηνίατροι. Η νοσηλεία γίνεται από το έμπειρο προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση και νοσηλεία άγριων ζώων και με την συνδρομή των επίσης εκπαιδευμένων εθελοντών.

 • 21 Σεπτεμβρίου 2020
  Ταχεία ανάρρωση και απελευθέρωση Φιδαετού από το φαράγγι του Αράχθου
  Ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό δηλητηρίασης, αυτό της μολυβδίασης, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική επιτυχία στα Γιάννενα, παρόλα τα μέτρα καραντίνας σε όλη την χώρα, δείχνοντας ότι η άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση υπηρεσιών, φορέων και πολιτών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί κλειδί αποτελεσματικότητας. Ο άτυχος φιδαετός βρέθηκε στις 7/4/2020 σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πλήρη αδυναμία ελέγχου κινήσεων, δίπλα στον επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων-Ελληνικού και μεταφέρθηκε από τον κ. Δημήτρη Ζήνα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας, στην έδρα του Δασαρχείου Ιωαννίνων της Απ. Δ/ης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Εντός μόλις των 15 επόμενων λεπτών μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, προλαβαίνοντας έτσι να ταξιδέψει απευθείας με το μοναδικό λεωφορείο της ημέρας στην Αθήνα, όπου παρελήφθη άμεσα από εθελοντές του κέντρου περίθαλψης ΑΝΙΜΑ. Οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχε κάποιο κάταγμα από ατύχημα ή σκάγια, αλλά η «περίεργη» νευρολογική αδυναμία και η συνολική κλινική εικόνα έδειχνε, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, ότι ήταν ύποπτο θύμα μολυβδίασης, ένα σοβαρό και σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστο πρόβλημα για την άγρια πανίδα και στη χώρα μας. Παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, το άτυχο πουλί ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ θετικά στο πρωτόκολλο ενεργειών για την αντιμετώπιση θυμάτων μολυβδίασης (δευτερογενής δηλητηρίαση από κατάποση σκαγιών που υπάρχουν σε άλλο ζώο ή άλλου είδους περιβαλλοντική μόλυνση από μόλυβδο) και η ανάρρωσή του ήταν θεαματική. Να σημειώσουμε ότι το φάρμακο επιλογής για την αντιμετώπιση της μολυβδίασης είναι εξαιρετικά δυσεύρετο και οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ το προμηθεύτηκαν εντός 24ώρου από το Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο το παραχώρησε ευγενώς. Έτσι μέσα σε μόλις 16 ημέρες, και παρ’ όλες τις δυσκολίες μετακινήσεων, ο φιδαετός «επέστρεψε στην έδρα του» και απελευθερώθηκε χθες 23/4/2020 με την συμβολή του Φορέα Διαχείρισης, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, στο μαγευτικό φαράγγι του Αράχθου. Ο τυχερός πλέον φιδαετός, «είδος χαρακτηρισμού» της προστατευόμενης περιοχής άνοιξε ξανά τα φτερά του ακολουθώντας τα ανοδικά μεσημεριανά ζεστά ρεύματα αέρα του φαραγγιού με συνοδεία από δύο βραχοκιρκίνεζα και μία γερακίνα που τον εντόπισαν γρήγορα από μακριά και ήρθαν αμέσως προς το μέρος του για την σχετική «αναγνώριση». Η πτήση ξανά προς την ελευθερία και η επιτυχής αποκατάσταση της υγείας του φιδαετού, μας έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επομένη από την «μέρα της γης»: ας γίνει γρήγορα πεποίθηση όλων μας ότι χρειαζόμαστε άμεσα και επειγόντως παγκόσμιες συνεργασίες για την αποκατάσταση της υγείας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας  σε όλο τον πλανήτη. Δείτε εδώ το βίντεο της απελευθέρωσης  
 • 21 Σεπτεμβρίου 2020
  Λαθροθηρία και καραντίνα
  Μετά από πολλά Πάσχα, όπου τα θύματα λαθροθηρίας που έφταναν στην ΑΝΙΜΑ ήταν ελάχιστα ή και ανύπαρκτα, η ακτινογραφική εξέταση έδειξε ως αιτία τον πυροβολισμό σε μια σειρά περιστατικών και μάλιστα σε αυστηρά προστατευόμενα είδη. Η κυνηγετική περίοδος έχει κλείσει από το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε το να βρίσκεις σκάγια σε πορφυροτσικνιάδες, φιδαετούς, γερακίνες και νυχτοκόρακες είναι τεράστιο πρόβλημα. Φαίνεται ότι κάποιοι εκτονώνουν έτσι την πίεση της καραντίνας. Πυροβολημένος ο φιδαετός από το Αίγιο, ο πορφυροτσικνιάς από τη Μύκονο, ο νυχτοκόρακας από τη Σέριφο και η γερακίνα από τα Χανιά. Εδώ δεν λέμε και του χρόνου.
 • 15 Μαρτίου 2020
  ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
  Αποφασίσαμε τις εξής προσαρμογές στην κατάσταση καραντίνας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε για όσο περισσότερο θα μπορέσουμε-και αντέξουμε. -Από σήμερα δουλεύουμε μόνο με προσωπικό, όχι με εθελοντές. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα επειδή το 40% της καθημερινών δραστηριοτήτων καλύπτεται από την εθελοντική προσφορά εργασίας, αλλά πρέπει να προστατευθούμε κι εμείς και να προστατεύσουμε τους εθελοντές μας, χωρίς να τους εκθέτουμε σε ιούς και διλήμματα. -Κάποιοι εθελοντές θα καλύπτουν τις παραλαβές από ΚΤΕΛ, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας Τα ζώα παραλαμβάνονται από την πόρτα από την οποία  εισέρχονται μόνο οι εργαζόμενοι Όποιος τα παραλαμβάνει φοράει μάσκα. Τα κουτιά με τα οποία μεταφέρονται πετιούνται αμέσως και  αντικαθιστώνται με νέα. -Θα δουλεύουμε όλοι εξαήμερο. Για να βγουν οι βάρδιες θα κλείνουμε στις 5μμ. -Τα μωρά, όσα έλθουν, θα τα αναλαμβάνουν στο σπίτι τους άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ που δεν ανήκουν στο προσωπικό, οι οποίοι θα διαμορφώσουν σε μέρος του σπιτιού έναν μικρό σχετικό χώρο. Δεν περιμένουμε πολλά μικρά φέτος, διότι ο κόσμος που τα βρίσκει κάθεται μέσα και, δυστυχώς, πολλά σπουργιτάκια, χελιδονάκια και κοτσυφάκια θα πάνε χαμένα. -Αν υπάρξει έξαρση τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων (πέρυσι Μάιο και Ιούνιο είχαμε χιλιάδες) θα διεκπεραιώνονται με εκτροπές τηλεφωνικής κλήσης από εκπαιδευμένους συνεργάτες μας, ώστε το λιγοστό προσωπικό του Σταθμού να μπορεί να αντεπεξέλθει . Θα δίνουμε οδηγίες με βίντεο και φωτογραφίες σε όσους βρίσκουν «εύκολα» μωρά, για να μειώσουμε τα περιστατικά που θα πρέπει να χειριζόμαστε στον Σταθμό και την έκθεση των συμπολιτών μας σε ΜΜΜ κλπ. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα απελευθερώσουμε όσα ζώα είναι έτοιμα για επανένταξη, μιας και φέτος δεν θα γίνουν οι γνωστές και ωραίες εκδηλώσεις απελευθέρωσης. Έχουμε πλάνο για το ποιος «θα κλειδωθεί» μέσα αν χρειαστεί να μπει ο Σταθμός σε καραντίνα, και για έναν αναπληρωματικό.  
 • 10 Δεκεμβρίου 2019
  Χτυπήματα στο παράνομο εμπόριο άγριων πουλιών
  Με συντονισμένες ενέργειες δασαρχείων, αστυνομίας και ομοσπονδιακής θηροφυλακής της Δ΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας έχουν κατασχεθεί και απελευθερωθεί εκατοντάδες άγρια πουλιά τους τελευταίους μήνες. Τα κατασχεμένα πουλιά μεταφέρονται στην ΑΝΙΜΑ, όπου γίνεται διαλογή και όσα χρειάζονται περίθαλψη παραμένουν στον Σταθμό, συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα υπόλοιπα απελευθερώνονται άμεσα σε περιοχές της Αττικής που έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά.
 • 1 Οκτωβρίου 2019
  Στην Κύπρο για τα μεγάλα αρπακτικά
  Στο πλαίσιο του LIFE Bonelli East Med, διενεργήθηκε στην Κύπρο, στις 23, 24, 25 Σεπτεμβρίου, συνέδριο με τη συμμετοχή Κυπρίων, Ισραηλινών, Ισπανών και Ελλήνων, για την περίθαλψη των μεγάλων αρπακτικών.Η ΑΝΙΜΑ μετέφερε με δύο παρουσιάσεις την ελληνική εμπειρία ως προς τις αιτίες εισαγωγής για περίθαλψη, τις θεραπείες και τις μεθόδους επανένταξης.
 • 12 Ιουλίου 2019
  Δύσκολο καλοκαίρι
  Από τον Μάιο ήδη δυσκόλεψαν τα πράγματα αλλά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η κατάσταση στον Σταθμό Α΄Βοηθειών έγινε ιδιαίτερα δύσκολη: Αθρόα προσέλευση νεοσσών και τεράστιος αριθμός κλήσεων , αποτέλεσμα του καύσωνα και της πρόσφατης καταιγίδας, χαρακτήρισαν το πρώτο μισό του καλοκαιριού. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν από τον καύσωνα οι σταχτάρες και γενικώς οι νεοσσοί που φωλιάζουν στα κτήρια, και από την καταιγίδα οι πελαργοί, που φωλιάζουν στα καμπαναριά και τις κολώνες της ΔΕΗ. Από την 1η Ιουνίου έως και τη 12η Ιουλίου στην ΑΝΙΜΑ εισήχθησαν 1294 άγρια ζώα και 200 περιστέρια.
 • 5 Δεκεμβρίου 2018
  ΑΝΙΜΑ: 13 χρόνια, 30.000 άγρια ζώα
  Ολοκληρώθηκε η έκθεση πεπραγμένων της περίθαλψης άγριων ζώων από την ΑΝΙΜΑ, τα τελευταία δεκατρία χρόνια, 2005 -2017. Η έκθεση αυτή αποτελεί παραδοτέο  του προγράμματος Περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του μέτρου Φυσικό περιβάλλον και  καινοτόμες δράσεις. Συντάχθηκε από την Μαργαρίτα Τζάλη, την Αλέκα Μελιάδου και την Μαρία Γανωτή. Αφορά σε επεξεργασία δεδομένων εισαγωγών 30.000 άγριων ζώων στον Σταθμό Α΄Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ, από 259 είδη της άγριας πανίδας της Ελλάδας και 49 ξενικά . Η ΑΝΙΜΑ από το 2005 συλλέγει συστηματικά στοιχεία για τα ζώα που παραλαμβάνει και περιθάλπτει. Η χρήση βάσης δεδομένων έχει επιτρέψει την συστηματική καταχώρηση και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους.  Η παρούσα αναφορά αφορά την ανάλυση των αιτιών εισαγωγής μέσα από την αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί τα 13 χρόνια της περιόδου 2005-2017. Δείτε την έκθεση εδώ: ΕΚΘΕΣΗ 2005-2017  
 • 26 Ιουλίου 2018
  Πυρκαγιές Ιουλίου, η ΑΝΙΜΑ στην πρώτη γραμμή
  Τα μέλη, το προσωπικό και οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ, μέσα στο κλίμα της οδύνης για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας, στέκει στο πόστο που έχει αναλάβει, τη διάσωση των άγριων ζώων. Ομάδες εθελοντών μας βρίσκονται στο πεδίο καθημερινά για να συλλέξουν ό,τι έχει μείνει ζωντανό και να καταγράψουν την κατάσταση.
 • 8 Μαΐου 2018
  Μωρά θηλαστικά στην ΑΝΙΜΑ
  Ένα  ελαφάκι βρέθηκε από περιπατητές πριν μια εβδομάδα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η μητέρα του πρέπει να τρόμαξε από την πολυκοσμία, οι εκδρομείς το θεώρησαν ορφανό και εξαντλημένο (δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του γιατί ήταν νεογέννητο) και έφτασε στην ΑΝΙΜΑ,  όπου το παρέδωσε το Δασαρχείο. Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι τα μωρά θηλαστικά, όταν δεν είναι εμφανώς τραυματισμένα και τα βρίσκουμε να κοιμούνται ήρεμα στο δάσος, ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ. Φεύγουμε μακρυά για να μην ενοχλούμε, η μητέρα είναι συνήθως κάπου εκεί γύρω. Αυτές τις μέρες φιλοξενούνται επίσης στον Σταθμό ένα αλεπουδάκι δαγκωμένο από σκύλους και ένα αγριογουρουνάκι από την Κόνιτσα, που τραυματίστηκε σε κατολίσθηση. Και τα τρία μωρά είναι θηλυκά. Το ελαφάκι Το αλεπουδάκι Το αγριογουρουνάκι
 • Χουρχουριστής νεοσσός
  16 Απριλίου 2018
  Βρήκατε έναν νεοσσό;
  Αυτές τις μέρες πολλοί συμπολίτες  μας βρίσκουν νεοσσούς που έχουν πέσει από τη φωλιά ή έχουν χάσει τους γονείς τους. Η ΑΝΙΜΑ εξέδωσε ένα μικρό φυλλάδιο με οδηγίες.  Στο μενού  "πρώτες βοήθειες" αυτής της σελίδας είναι αναρτημένες λεπτομερείς οδηγίες ανά είδος πουλιού.  
 • 24 Μαρτίου 2018
  Mια καινούρια εγκατάσταση στα σκαριά
  Οι πρώτοι κλωβοί κατασκευάσθηκαν με την συνδρομή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και την προσωπική εργασία των φίλων μας από το Πάρκο Ημερόβιων και Νυκτόβιων Αρπακτικών. Ξύλινες φωλιές για επανένταξη μικρών αρπακτικών κατασκευάζονται με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
 • 14 Μαρτίου 2018
  Χρυσαετός από Κεφαλονιά
  Ένας νεαρός αρσενικός Χρυσαετός έφτασε στην ΑΝΙΜΑ από την Κεφαλονιά. Το πουλί έχει σοβαρό κάταγμα στην φτερούγα και δεν φέρει σκάγια. Με δεδομένες τις συνθήκες και την περιοχή που βρέθηκε είναι πολύ πιθανό ο τραυματισμός να προήλθε από πρόσκρουση σε ρότορα ανεμογεννήτριας.
 • 24 Μαΐου 2016
  Δυο ψαραετοί στην ΑΝΙΜΑ
  Ο ένας με δαχτυλίδι από τη Λετονία και ο άλλος μας ήρθε από τη Στυλίδα. Πιθανά ένα θηλυκό και ένα αρσενικό βάσει μεγέθους. 
 • 24 Μαΐου 2016
  Νεοσσοί νυκτοβίων
  Αρκετοί νεοσσοί νυκτόβιων αρπακτικών φιλοξενούνται ήδη στο σταθμό πρώτων βοηθειών μας μέσα στο Μάη.
 • 23 Μαρτίου 2016
  Ροδοπελεκάνος από τη Ρόδο
  Pelecanus onocrotalus, νεαρούλης, σίγουρα περαστικός από το νησί. Οι ροδοπελεκάνοι μεταναστεύουν από τα Βαλκάνια στην Αφρική αυτή την εποχή.
 • 23 Μαρτίου 2016
  Πέντε μικροί σκαντζόχοιροι στην ΑΝΙΜΑ
  Πέντε μωρά σκαντζοχοιράκια, που ξεσπιτώθηκαν χτες στο Μαρκόπουλο, κατά τη μεταφορά ενός σωρού ξερών κλαριών.