Επιστημονική έρευνα

Η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς υποστηρίζοντας τις ερευνητικές τους δραστηριότητες κυρίως μέσα από τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων φτερών/ιστών/αίματος για γενετικές αναλύσεις και έρευνα παθογόνων οργανισμών, τη συμμετοχή σε τοποθέτηση πομπών, tag, δακτυλιδιών σε πουλιά ειδών ενδιαφέροντος κ.α.

 • 21 Απριλίου 2022
  Επεξεργασία δεδομένων εισαγωγών 2021
  Το παρακάτω διαδραστικό Infographic παρουσιάζει τα κυριότερα δεδομένα της ανάλυσης των εισαγωγών του 2021. Η ανάλυση αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος World of Difference 2022 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε τα στοιχεία που αποτυπώνουν το έργο της ΑΝΙΜΑ, μείνετε συντονισμένοι.
 • 13 Φεβρουαρίου 2021
  Τα στατιστικά των εισαγωγών 2020
  Το 2020 η ΑΝΙΜΑ περιέθαλψε 6228 άγρια ζώα. Τα στρουθιόμορφα  (σπουργίτια , σπίζες διάφορες, κορακοειδή , ψαρόνια, χελιδόνια, κοτσύφια κλπ) ήταν το 34% των εισαγωγών, τα ερπετά (κυρίως χελώνες το 15%, ακολουθούν τα αρπακτικά 14%, τα θηλαστικά 5%, θαλασσοπούλια 4%, παρυδάτια 2%. Το 24% είναι «άλλα», κυρίως δεκοχτούρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Αθήνα και τους γύρω δήμους κυριαρχούν τα στρουθιόμορφα (39%) ενώ τα αρπακτικά προέρχονται κυρίως από την ελληνική επαρχία (25%). Ως προς τις αιτίες, κυριαρχούν όπως πάντα τα ατυχήματα (43%) , ακολουθούν τα «ορφανά» της άνοιξης  και του καλοκαιριού, τα προερχόμενα από παράνομη αιχμαλωσία και κατασχέσεις (22%) , τα άρρωστα (ψώρα κλπ, 4%). Τα πυροβολημένα είναι στο σύνολο της χώρας 2% (από την επαρχία 3%). Πρόκειται για 100 ζώα, όλα πουλιά και μία αλεπού. Τα 94 από αυτά είναι πουλιά των οποίων η θήρα απαγορεύεται αυστηρά, με επικεφαλής 40 πυροβολημένες γερακίνες.  Να τονίσουμε εδώ ότι για το μεγαλύτερό μέρος της κυνηγετικής περιόδου 20-21 το κυνήγι δεν επιτρεπόταν, λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό. Ως προς τα ατυχήματα, ενδιαφέρον έχει το ότι έχουν μπει μπροστά οι επιθέσεις από γάτα (μιας και πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών προέρχεται από αστικές περιοχές). Για τον ίδιο λόγο ακολουθούν τα τζάμια (6%), και έπονται τα τροχαία (4%). Οι ηλεκτροπληξίες είναι 2% στο σύνολο, αλλά δεν είναι αμελητέο , μια και πρόκειται για 54 πουλιά μεταξύ των οποίων 14 γερακίνες, δέκα μπούφοι και 9 πελαργοί. Όπως φαίνεται στις "πίτες " των στατιστικών, το μεγαλύτερο  ποσοστό που καταγράφεται ως "ατύχημα" παραμένει αδιάγνωστο. Πρόκειται για περιστατικά των οποίων την αιτία που τα φέρνει σ εμάς δεν μπορούμε να την καταγράψουμε με βεβαιότητα. Δείτε εδώ τα στατιστικά του 2020 και εδώ συνολικά τα στατιστικά της τελευταίας πενταετίας (26549 άγρια ζώα)
 • 9 Οκτωβρίου 2020
  Περίθαλψη άγριων ζώων και διερεύνηση αιτιών θνησιμότητας σε είδη προτεραιότητας
  Από τον Ιούνιο του 2020, η ΑΝΙΜΑ υλοποιεί έργο με τίτλο “Περίθαλψη άγριων ζώων και διερεύνηση αιτιών θνησιμότητας σε είδη προτεραιότητας” που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Το έργο θα διαρκέσει ένα έτος και στόχο έχει α) τη φροντίδα, περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων που βρίσκονται άρρωστα, τραυματισμένα, ορφανά ή αποτελούν θύματα παράνομου εμπορίου και β) τη διερεύνηση των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα υγείας σε επιλεγμένα είδη, ώστε να διαμορφωθεί καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση.   Τίτλος έργου: Περίθαλψη άγριων ζώων και διερεύνηση αιτιών θνησιμότητας σε είδη προτεραιότητας. Πρόγραμμα: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020 Άξονας προτεραιότητας: Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες Προϋπολογισμός: 50.000 Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο
 • Βάτραχος
  5 Σεπτεμβρίου 2018
  Παρατηρώ: μια πρωτοβουλία πρωτοποριακή για την Ελλάδα
  Η δημιουργία του ΠΑΡΑΤΗΡΩ είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής - ANIMA που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 με την οικονομική στήριξη του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, μέσα από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο  διαχειρίστηκε το ίδρυμα Μποδοσάκη.
 • Τυτώ
  13 Μαρτίου 2018
  Το Ευρωπαϊκό Πρότζεκτ για την Τυτώ
  Η Πεπλόγλαυκα ή Τυτώ (Tyto alba στην επιστημονική λατινική της ονομασία), είναι ένα νυκτόβιο αρπακτικό, ενας κορυφαίος άρπαγας της πτηνοπανίδας. Είναι ένα από τα πιο ανθρωπόφιλα είδη πτηνών, καθώς φωλιάζει κατά κύριο λόγο σε εγκαταλλελειμμένα κτίρια και ανθρώπινες κατασκευές.