Επανένταξη

Η επανένταξη των ζώων στην άγρια φύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξίσου προσπάθεια όσο η αποθεραπεία τους ή η ανατροφή τους, όταν πρόκειται για νεοσσούς. Η ΑΝΙΜΑ διαθέτει δικούς της χώρους, αλλά συνεργάζεται και με άλλους φορείς για την επανένταξη των αποθεραπευμένων άγριων ζώων. Πιο συγκεκριμένα:
– διαθέτει χώρο επανένταξης για αρπακτικά στα Καλύβια Αττικής.
– συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που φιλοξενεί σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο, μη προσβάσιμο στους επισκέπτες, μεγάλα θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά.
– συνεργάζεται με την Αλκυόνη για τη φιλοξενία μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών, όπως πελεκάνοι, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και μέχρι την άνοιξη οπότε και μπορεί να προχωρήσει με την απελευθέρωση τους.
Στο τελικό στάδιο της απελευθέρωσης η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με πληθώρα φορέων για την απελευθέρωση των άγριων ζώων σε κατάλληλους βιοτόπους σε όλη την Ελλάδα.

 • 9 Οκτωβρίου 2020
  Περίθαλψη άγριων ζώων και διερεύνηση αιτιών θνησιμότητας σε είδη προτεραιότητας
  Από τον Ιούνιο του 2020, η ΑΝΙΜΑ υλοποιεί έργο με τίτλο “Περίθαλψη άγριων ζώων και διερεύνηση αιτιών θνησιμότητας σε είδη προτεραιότητας” που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Το έργο θα διαρκέσει ένα έτος και στόχο έχει α) τη φροντίδα, περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων που βρίσκονται άρρωστα, τραυματισμένα, ορφανά ή αποτελούν θύματα παράνομου εμπορίου και β) τη διερεύνηση των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα υγείας σε επιλεγμένα είδη, ώστε να διαμορφωθεί καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση.   Τίτλος έργου: Περίθαλψη άγριων ζώων και διερεύνηση αιτιών θνησιμότητας σε είδη προτεραιότητας. Πρόγραμμα: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020 Άξονας προτεραιότητας: Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες Προϋπολογισμός: 50.000 Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο
 • 21 Σεπτεμβρίου 2020
  Ταχεία ανάρρωση και απελευθέρωση Φιδαετού από το φαράγγι του Αράχθου
  Ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό δηλητηρίασης, αυτό της μολυβδίασης, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική επιτυχία στα Γιάννενα, παρόλα τα μέτρα καραντίνας σε όλη την χώρα, δείχνοντας ότι η άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση υπηρεσιών, φορέων και πολιτών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί κλειδί αποτελεσματικότητας. Ο άτυχος φιδαετός βρέθηκε στις 7/4/2020 σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πλήρη αδυναμία ελέγχου κινήσεων, δίπλα στον επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιωαννίνων-Ελληνικού και μεταφέρθηκε από τον κ. Δημήτρη Ζήνα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας, στην έδρα του Δασαρχείου Ιωαννίνων της Απ. Δ/ης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Εντός μόλις των 15 επόμενων λεπτών μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, προλαβαίνοντας έτσι να ταξιδέψει απευθείας με το μοναδικό λεωφορείο της ημέρας στην Αθήνα, όπου παρελήφθη άμεσα από εθελοντές του κέντρου περίθαλψης ΑΝΙΜΑ. Οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχε κάποιο κάταγμα από ατύχημα ή σκάγια, αλλά η «περίεργη» νευρολογική αδυναμία και η συνολική κλινική εικόνα έδειχνε, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, ότι ήταν ύποπτο θύμα μολυβδίασης, ένα σοβαρό και σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστο πρόβλημα για την άγρια πανίδα και στη χώρα μας. Παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, το άτυχο πουλί ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ θετικά στο πρωτόκολλο ενεργειών για την αντιμετώπιση θυμάτων μολυβδίασης (δευτερογενής δηλητηρίαση από κατάποση σκαγιών που υπάρχουν σε άλλο ζώο ή άλλου είδους περιβαλλοντική μόλυνση από μόλυβδο) και η ανάρρωσή του ήταν θεαματική. Να σημειώσουμε ότι το φάρμακο επιλογής για την αντιμετώπιση της μολυβδίασης είναι εξαιρετικά δυσεύρετο και οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ το προμηθεύτηκαν εντός 24ώρου από το Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο το παραχώρησε ευγενώς. Έτσι μέσα σε μόλις 16 ημέρες, και παρ’ όλες τις δυσκολίες μετακινήσεων, ο φιδαετός «επέστρεψε στην έδρα του» και απελευθερώθηκε χθες 23/4/2020 με την συμβολή του Φορέα Διαχείρισης, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, στο μαγευτικό φαράγγι του Αράχθου. Ο τυχερός πλέον φιδαετός, «είδος χαρακτηρισμού» της προστατευόμενης περιοχής άνοιξε ξανά τα φτερά του ακολουθώντας τα ανοδικά μεσημεριανά ζεστά ρεύματα αέρα του φαραγγιού με συνοδεία από δύο βραχοκιρκίνεζα και μία γερακίνα που τον εντόπισαν γρήγορα από μακριά και ήρθαν αμέσως προς το μέρος του για την σχετική «αναγνώριση». Η πτήση ξανά προς την ελευθερία και η επιτυχής αποκατάσταση της υγείας του φιδαετού, μας έδωσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την επομένη από την «μέρα της γης»: ας γίνει γρήγορα πεποίθηση όλων μας ότι χρειαζόμαστε άμεσα και επειγόντως παγκόσμιες συνεργασίες για την αποκατάσταση της υγείας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας  σε όλο τον πλανήτη. Δείτε εδώ το βίντεο της απελευθέρωσης  
 • 24 Φεβρουαρίου 2020
  Αναρρώνουν στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους τα δύο όρνια
  Τα δύο όρνια Gyps fulvus, που μεταφέρθηκαν δηλητηριασμένα στην ΑΝΙΜΑ μετά το σοβαρότατο περιστατικό μαζικής θανάτωσης γυπών, που έλαβε χώρα στις αρχές του Φεβρουαρίου,στην Αιτωλοακαρνανία, αναρρώνουν στον Βοτανικό Κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους. Τα δύο  πουλιά, και ακόμη εννέα όρνια όπως και άλλα είδη άγριας πτηνοπανίδας., φιλοξενούνται  σε έναν χώρο δύο στρεμμάτων, που έχει διατεθεί από τη διοίκηση του Κήπου για τον σκοπό αυτόν. Συνολικά έντεκα όρνια βρέθηκαν νεκρά και δύο με σοβαρά συμπτώματα δηλητηρίασης, τα οποία και στάλθηκαν άμεσα στην ΑΝΙΜΑ. Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής Εταρείας, "  Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια. Ανάμεσα στα θύματα δηλητηρίασης περιλαμβάνεται και ένα Όρνιο που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Έκτοτε είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές στη Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. Τους νεκρούς γύπες περισυνέλεξαν στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων, προκειμένου να σταλούν στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών για τοξικολογική ανάλυση, αλλά και για να αποφευχθούν περαιτέρω δηλητηριάσεις". "Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που βλάπτει τη ζωή της υπαίθρου. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών. Οι γύπες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία, καθώς επιτελούν τον κρίσιμο ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα νεκρά ζώα, αποτρέποντας τη διάδοση ασθενειών. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους έχει υποστεί δραματική μείωση και όλα τα είδη γύπα της χώρας είναι απειλούμενα με εξαφάνιση" Τα τελευταία  δεκαπέντε χρόνια η ΑΝΙΜΑ έχει αναλάβει και περιθάλψει 163 γύπες, από τους οποίους τέσσερις είναι ασπροπάρηδες , τέσσερις  μαυρόγυπες και εκατόν πενήντα πέντε (155) όρνια , χωρίς να περιλαμβάνουμε σ αυτά τα 30 όρνια του πρώην ΕΚΠΑΖ των οποίων ανέλαβε τη μεταφορά και επανένταξη.   .
 • 19 Απριλίου 2019
  Απελευθέρωση στον Γιούχτα
  Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και παρουσία ομάδας φοιτητών του Ι.Φ.Ε. ( Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) του ΕΚΠΑ) στο πλαίσιο της εκδρομής τους στην Κρήτη, απελευθερώθηκαν τέσσερις γύπες του είδους Ορνιο (Gyps fulvus) στις υπώρειες του Γιούχτα.Τα πουλιά είχαν σταλεί μέσω του Μουσείου στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη μέσα στο 2018. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα απελευθερωθούν και τα υπόλοιπα του 2018 σε επιλεγμένες τοποθεσίες του νησιού, πάντα καθ΄υπόδειξιν των επιστημόνων του Μουσείου.
 • 24 Αυγούστου 2018
  Εγκατάσταση κλωβού επανένταξης και προσαρμογής Όρνιων για πρώτη φορά φορά στην Ελλάδα
  Δύο γύπες του είδους "Όρνιο" (Gyps Fulvus)  φιλοξενούνται εδώ και λίγες μέρες σε χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, σε κλωβό που κατασκευάσθηκε με δαπάνη του Φορέα.Τα πουλιά είχαν περιθαλφθεί και φιλοξενηθεί στην ΑΝΙΜΑ, όπου είχαν φτάσει δηλητηριασμένα.Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Φορέα: "Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ανακοινώνει την κατασκευή και πειραματική εγκατάσταση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα (όρος Αράκυνθος) αποσυναρμολογούμενου κλωβού επανένταξης και προσαρμογής γυπών κοντά σε μια από τις τρεις τελευταίες αποικίες όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήδη 2 μαρκαρισμένα  όρνια τοποθετήθηκαν στον κλωβό , τα οποία βρέθηκαν και συλλέχθηκαν (με συμπτώματα δηλητηρίασης) πέρυσι, το ένα από την περιοχή των Ακαρνανικών και το άλλο από την Ιόνια Οδό και εστάλησαν για περίθαλψη στον σύλλογο περίθαλψης άγριας ζωής «ANIMA», όπου φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα. Μετά από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, του Δασαρχείου Μεσολογγίου, της ΑΝΙΜΑ και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, τα πτηνά μεταφέρθηκαν με επιτυχία πρόσφατα στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν στον εν λόγω κλωβό όπου και παρακολουθούνται. Η εν λόγω εγκατάσταση και λειτουργία του κλωβού ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες, μετά από σύνταξη της απαιτούμενης έκθεσης - εισήγησης από τους κ.κ.  Τσιακίρη Ρήγα και Κασβίκη Ιωάννη και με την τελική έγκριση του Δασαρχείου Μεσολογγίου (κ.κ. Φούντας Γεώργιος, Δεληγιάννης Ιωάννης) από όπου ελήφθη η σχετική άδεια. Ο κλωβός κατασκευάστηκε με δαπάνη και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης και τοποθετήθηκε σε πλήρως ελεγχόμενο χώρο όπου και τον επισκέπτονται τακτικά τα στελέχη του Φ.Δ.. Σκοπός της όλης δράσης είναι τα πτηνά, μετά την αποθεραπεία τους, να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες καθώς και την «εικόνα» της περιοχής στην οποία θα απελευθερωθούν και να έλθουν σε οπτική επαφή με τα ελεύθερα όρνια από την κοντινή αποικία που αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή του κλωβού, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στον τοπικό πληθυσμό και να εξασφαλιστεί έτσι η διαβίωσή τους.  Τα δύο πουλιά που φιλοξενούνται τώρα προσωρινά στον κλωβό φέρουν σήμανση και υπάρχει πρόθεση να τους τοποθετηθεί και δορυφορικός πομπός ώστε να μπορεί να ελέγχεται καθημερινά και η κίνησή τους όταν απελευθερωθούν. Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Ρήγα Τσιακίρη, Δασολόγο, PhD, MSc  Οικολογίας, ενώ  τα στελέχη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά των εν λόγω πτηνών στο Εθνικό μας Πάρκο είναι οι κ.κ. Καζάζου Άννα, Ξηρός Κωνσταντίνος και  Αποστόλου Κωνσταντίνος. Εκ μέρους του Δασαρχείου Μεσολογγίου παρευρέθηκε στην μεταφορά η κ. Λαχανά Ειρήνη ενώ εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης παρευρέθηκαν οι κ.κ. Κασβίκης Ιωάννης, Χρυσόπουλος Σωτήρης".  
 • 2 Ιουνίου 2016
  Απελευθέρωση στην Αξό Μυλοποτάμου
  Το Σάββατο 28/05 απελευθερώθηκαν στην Κρήτη 5 γύπες που βρίσκονταν για πολλούς μήνες υπό περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.
 • 24 Μαΐου 2016
  Απελευθέρωση στον Άγιο Λουκά
  Μια εκδρομή με φίλους μέχρι το ειδυλλιακό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά στο Διόνυσο, πίσω από τα λατομεία.
 • 24 Μαΐου 2016
  Απελευθέρωση στη λίμνη Μαραθώνα
  Το Σάββατο 8 Μαΐου, στη λίμνη Μαραθώνα και τη γύρω  περιοχή, απελευθερώσαμε, παρουσία μικρών και μεγάλων φίλων
 • 28 Μαρτίου 2016
  Φλαμπούρι - 26 Δεκέμβρη 2015
    Αχ αυτοί οι μπούφοι 3 photos ↓ ↑   Φλαμπούρι, Πάρνηθα, απελευθέρωση, οι άνθρωποι/ Flabouri, Parnitha 21 photos ↓ ↑ Ετοιμασίες για το Σάββατο/ Preparations for Saturday 10 photos
 • 28 Μαρτίου 2016
  Απελευθέρωση στη Καισαριανή (2016)
  Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος απελευθερώνουμε αποθεραπευμένα πουλιά στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, σε συνεργασία με την Φιλοδασική και την Αλκυόνη. Θα ακολουθήσει η παραδοσιακή πλέον γιορτή με τους φίλους μας μουσικούς και πικ νικ κάτω από τα δέντρα. Ο καιρός προβλέπεται καλός, σας περιμένουμε μετά παιδιών, σκυλιών και μουσικών οργάνων.Συμβολική συμμετοχή 2 ευρώ.
 • 23 Μαρτίου 2016
  Η ΑΝΙΜΑ στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών
  Στις 4 Οκτωβρίου, η ΑΝΙΜΑ συμμετείχε όπως κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, που οργανώνει στη χώρα μας κάθε τέτοια μέρα η Ορνιθολογική . Στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου της Βραυρώνας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, oσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση παρατηρώντας τα πουλιά του υγροτόπου και συμμετέχοντας σε πλήθος δράσεων αφιερωμένες στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών.Η ΑΝΙΜΑ στο πλαίσιο της εκδήλωσης απελευθέρωσε αρπακτικά πουλιά, έναν σταχτοτσικνιά, μια καρδερίνα κι ένα κοτσύφι, καθώς και τρεις κρασπεδοχελώνες.    
 • 23 Μαρτίου 2016
  Απελευθέρωση στη Κρήτη στις 11 Οκτώβρη
  Aπελευθέρωση χτες Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.Ενας μαυροπετρίτης Falco eleonorae, τρεις σφηκιάρηδες Pernis apivorus και δυο σταχτάρες Apus apus "προωθήθηκαν" στο νησί για να κερδίσουν απόσταση και χρόνο στο ταξίδι για την Αφρική. Ενας γύπας Gyps fulvus και μια γερακίνα επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Τα πουλιά δακτυλιώθηκαν από τον συνεργάτη μας δρ Σταύρο Ξηρουχάκη και στην απελευθέρωση ήμασταν όλοι οι εθελοντές της Κρήτης παρόντες: ο ΣταύροςΞηρουχάκης, ο Γιώργος Κτιστάκης, η Πέπη Σουργιαδάκη, η Πόπη Μπαξεβάνη, ο Γιάννης Αρνέλος και ο μικρός Νίκος. Δείτε εδώ τη συλλογή φωτογραφιών
 • 23 Μαρτίου 2016
  Οι γύπες της ΑΝΙΜΑ
  Έξι μέχρι στιγμής, όλοι από το νησί της Κρήτης. Νεαρά άτομα που είτε δηλητηριάστηκαν από κάτι τοξικό (συχνά δηλητηριασμένο δόλωμα) είτε δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν  με επιτυχία από τους γονείς τους. Σταλμένοι στην ΑΝΙΜΑ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, θα επιστρέψουν στο νησί τους τον προσεχή Μάιο.