Επανένταξη

Η επανένταξη των ζώων στην άγρια φύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξίσου προσπάθεια όσο η αποθεραπεία τους ή η ανατροφή τους, όταν πρόκειται για νεοσσούς. Η ΑΝΙΜΑ διαθέτει δικούς της χώρους, αλλά συνεργάζεται και με άλλους φορείς για την επανένταξη των αποθεραπευμένων άγριων ζώων. Πιο συγκεκριμένα:
– διαθέτει χώρο επανένταξης για αρπακτικά στα Καλύβια Αττικής.
– συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που φιλοξενεί σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο, μη προσβάσιμο στους επισκέπτες, μεγάλα θηλαστικά και αρπακτικά πουλιά.
– συνεργάζεται με την Αλκυόνη για τη φιλοξενία μεγαλόσωμων υδρόβιων πουλιών, όπως πελεκάνοι, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και μέχρι την άνοιξη οπότε και μπορεί να προχωρήσει με την απελευθέρωση τους.
Στο τελικό στάδιο της απελευθέρωσης η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με πληθώρα φορέων για την απελευθέρωση των άγριων ζώων σε κατάλληλους βιοτόπους σε όλη την Ελλάδα.

 • 19 Απριλίου 2019
  Απελευθέρωση στον Γιούχτα
  Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και παρουσία ομάδας φοιτητών του Ι.Φ.Ε. ( Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) του ΕΚΠΑ) στο πλαίσιο της εκδρομής τους στην Κρήτη, απελευθερώθηκαν τέσσερις γύπες του είδους Ορνιο (Gyps fulvus) στις υπώρειες του Γιούχτα.Τα πουλιά είχαν σταλεί μέσω του Μουσείου στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη μέσα στο 2018. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα απελευθερωθούν και τα υπόλοιπα του 2018 σε επιλεγμένες τοποθεσίες του νησιού, πάντα καθ΄υπόδειξιν των επιστημόνων του Μουσείου.
 • 24 Αυγούστου 2018
  Εγκατάσταση κλωβού επανένταξης και προσαρμογής Όρνιων για πρώτη φορά φορά στην Ελλάδα
  Δύο γύπες του είδους "Όρνιο" (Gyps Fulvus)  φιλοξενούνται εδώ και λίγες μέρες σε χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, σε κλωβό που κατασκευάσθηκε με δαπάνη του Φορέα.Τα πουλιά είχαν περιθαλφθεί και φιλοξενηθεί στην ΑΝΙΜΑ, όπου είχαν φτάσει δηλητηριασμένα.Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Φορέα: "Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ανακοινώνει την κατασκευή και πειραματική εγκατάσταση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα (όρος Αράκυνθος) αποσυναρμολογούμενου κλωβού επανένταξης και προσαρμογής γυπών κοντά σε μια από τις τρεις τελευταίες αποικίες όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήδη 2 μαρκαρισμένα  όρνια τοποθετήθηκαν στον κλωβό , τα οποία βρέθηκαν και συλλέχθηκαν (με συμπτώματα δηλητηρίασης) πέρυσι, το ένα από την περιοχή των Ακαρνανικών και το άλλο από την Ιόνια Οδό και εστάλησαν για περίθαλψη στον σύλλογο περίθαλψης άγριας ζωής «ANIMA», όπου φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα. Μετά από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, του Δασαρχείου Μεσολογγίου, της ΑΝΙΜΑ και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, τα πτηνά μεταφέρθηκαν με επιτυχία πρόσφατα στην περιοχή και εγκαταστάθηκαν στον εν λόγω κλωβό όπου και παρακολουθούνται. Η εν λόγω εγκατάσταση και λειτουργία του κλωβού ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες, μετά από σύνταξη της απαιτούμενης έκθεσης - εισήγησης από τους κ.κ.  Τσιακίρη Ρήγα και Κασβίκη Ιωάννη και με την τελική έγκριση του Δασαρχείου Μεσολογγίου (κ.κ. Φούντας Γεώργιος, Δεληγιάννης Ιωάννης) από όπου ελήφθη η σχετική άδεια. Ο κλωβός κατασκευάστηκε με δαπάνη και εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης και τοποθετήθηκε σε πλήρως ελεγχόμενο χώρο όπου και τον επισκέπτονται τακτικά τα στελέχη του Φ.Δ.. Σκοπός της όλης δράσης είναι τα πτηνά, μετά την αποθεραπεία τους, να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες καθώς και την «εικόνα» της περιοχής στην οποία θα απελευθερωθούν και να έλθουν σε οπτική επαφή με τα ελεύθερα όρνια από την κοντινή αποικία που αναμένεται να επισκεφθούν την περιοχή του κλωβού, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στον τοπικό πληθυσμό και να εξασφαλιστεί έτσι η διαβίωσή τους.  Τα δύο πουλιά που φιλοξενούνται τώρα προσωρινά στον κλωβό φέρουν σήμανση και υπάρχει πρόθεση να τους τοποθετηθεί και δορυφορικός πομπός ώστε να μπορεί να ελέγχεται καθημερινά και η κίνησή τους όταν απελευθερωθούν. Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Ρήγα Τσιακίρη, Δασολόγο, PhD, MSc  Οικολογίας, ενώ  τα στελέχη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά των εν λόγω πτηνών στο Εθνικό μας Πάρκο είναι οι κ.κ. Καζάζου Άννα, Ξηρός Κωνσταντίνος και  Αποστόλου Κωνσταντίνος. Εκ μέρους του Δασαρχείου Μεσολογγίου παρευρέθηκε στην μεταφορά η κ. Λαχανά Ειρήνη ενώ εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης παρευρέθηκαν οι κ.κ. Κασβίκης Ιωάννης, Χρυσόπουλος Σωτήρης".  
 • 2 Ιουνίου 2016
  Απελευθέρωση στην Αξό Μυλοποτάμου
  Το Σάββατο 28/05 απελευθερώθηκαν στην Κρήτη 5 γύπες που βρίσκονταν για πολλούς μήνες υπό περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.
 • 24 Μαΐου 2016
  Απελευθέρωση στον Άγιο Λουκά
  Μια εκδρομή με φίλους μέχρι το ειδυλλιακό εκκλησάκι του Αγίου Λουκά στο Διόνυσο, πίσω από τα λατομεία.
 • 24 Μαΐου 2016
  Απελευθέρωση στη λίμνη Μαραθώνα
  Το Σάββατο 8 Μαΐου, στη λίμνη Μαραθώνα και τη γύρω  περιοχή, απελευθερώσαμε, παρουσία μικρών και μεγάλων φίλων
 • 28 Μαρτίου 2016
  Φλαμπούρι - 26 Δεκέμβρη 2015
    Αχ αυτοί οι μπούφοι 3 photos ↓ ↑   Φλαμπούρι, Πάρνηθα, απελευθέρωση, οι άνθρωποι/ Flabouri, Parnitha 21 photos ↓ ↑ Ετοιμασίες για το Σάββατο/ Preparations for Saturday 10 photos
 • 28 Μαρτίου 2016
  Απελευθέρωση στη Καισαριανή (2016)
  Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος απελευθερώνουμε αποθεραπευμένα πουλιά στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, σε συνεργασία με την Φιλοδασική και την Αλκυόνη. Θα ακολουθήσει η παραδοσιακή πλέον γιορτή με τους φίλους μας μουσικούς και πικ νικ κάτω από τα δέντρα. Ο καιρός προβλέπεται καλός, σας περιμένουμε μετά παιδιών, σκυλιών και μουσικών οργάνων.Συμβολική συμμετοχή 2 ευρώ.
 • 23 Μαρτίου 2016
  Η ΑΝΙΜΑ στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών
  Στις 4 Οκτωβρίου, η ΑΝΙΜΑ συμμετείχε όπως κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, που οργανώνει στη χώρα μας κάθε τέτοια μέρα η Ορνιθολογική . Στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου της Βραυρώνας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 200 είδη πουλιών, oσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση παρατηρώντας τα πουλιά του υγροτόπου και συμμετέχοντας σε πλήθος δράσεων αφιερωμένες στην φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών.Η ΑΝΙΜΑ στο πλαίσιο της εκδήλωσης απελευθέρωσε αρπακτικά πουλιά, έναν σταχτοτσικνιά, μια καρδερίνα κι ένα κοτσύφι, καθώς και τρεις κρασπεδοχελώνες.    
 • 23 Μαρτίου 2016
  Απελευθέρωση στη Κρήτη στις 11 Οκτώβρη
  Aπελευθέρωση χτες Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης.Ενας μαυροπετρίτης Falco eleonorae, τρεις σφηκιάρηδες Pernis apivorus και δυο σταχτάρες Apus apus "προωθήθηκαν" στο νησί για να κερδίσουν απόσταση και χρόνο στο ταξίδι για την Αφρική. Ενας γύπας Gyps fulvus και μια γερακίνα επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Τα πουλιά δακτυλιώθηκαν από τον συνεργάτη μας δρ Σταύρο Ξηρουχάκη και στην απελευθέρωση ήμασταν όλοι οι εθελοντές της Κρήτης παρόντες: ο ΣταύροςΞηρουχάκης, ο Γιώργος Κτιστάκης, η Πέπη Σουργιαδάκη, η Πόπη Μπαξεβάνη, ο Γιάννης Αρνέλος και ο μικρός Νίκος. Δείτε εδώ τη συλλογή φωτογραφιών
 • 23 Μαρτίου 2016
  Με το Ειδικό Σχολείο του Μαρασλείου
  Για δεύτερη χρονιά, απελευθέρωση στο αισθητικό δάσος Καισαριανής. Δώσαμε ελευθερία σε χελώνες, ένα σκαντζόχοιρο, σπουργιτάκια, ένα ορτύκι, δεκοχτούρες κι ένα ξεφτέρι. Και μετά χορέψαμε το 'κίνησε η γερακίνα". Κύκλω, χέρι χέρι. Δείτε τις φωτογραφίες εδώ
 • 23 Μαρτίου 2016
  Οι γύπες της ΑΝΙΜΑ
  Έξι μέχρι στιγμής, όλοι από το νησί της Κρήτης. Νεαρά άτομα που είτε δηλητηριάστηκαν από κάτι τοξικό (συχνά δηλητηριασμένο δόλωμα) είτε δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν  με επιτυχία από τους γονείς τους. Σταλμένοι στην ΑΝΙΜΑ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, θα επιστρέψουν στο νησί τους τον προσεχή Μάιο.