Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Καθώς η ΑΝΙΜΑ λαμβάνει μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων καθημερινά, μια από τις βασικές της δραστηριότητες αποτελεί και η παροχή συμβουλών σε πολίτες και φορείς για περιπτώσεις τραυματισμένων/ορφανών άγριων ζώων, ενώ αναλαμβάνει και την εκπαίδευση ομάδων και φορέων. Επιπλέον, ενημερώνει όλους όσους την παρακολουθούν (στο facebook αυτοί ανέρχονται σε περισσότερα από 70.000 άτομα), για την σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων και νεοσσών-νεογνών άγριων ζώων.
Στον τομέα της περιβαλλοντικής αγωγής, η ΑΝΙΜΑ έχει αναπτύξει προγράμματα για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μέρος των προγραμμάτων αυτών χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Νιάρχου και διενεργούνται στον φιλόξενο χώρο του Βοτανικού Κήπου Διομήδους (Χαϊδάρι).

Δείτε τις Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ύπαιθρο .

 • 12 Ιουνίου 2018
  Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Κρήτη
  Δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια «Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών» του έργου «Δημιουργία Δικτύου Εθελοντών Περίθαλψης & Υποδομών Α’ Βοηθειών για την άγρια πανίδα σε Κρήτη και Αθήνα»,τα οποία χρηματοδοτεί το  Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Κρήτης, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο 2018 Τα σεμινάρια διοργανώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης  σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ. Στελέχη της ΑΝΙΜΑ βρέθηκαν στην Κρήτη, προκειμένου να ενημερώσουν και εκπαιδεύσουν τους εθελοντές αλλά και στελέχη της διοίκησης και των εμπλεκόμενων φορέων, στην παροχή πρώτων βοηθειών και περίθαλψης σε άγρια ζώα. Οι εισηγητές της ΑΝΙΜΑ παρέδωσαν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα πρώτων βοηθειών, για τις συχνότερες περιπτώσεις περιστατικών εισαγωγής άγριων ζώων στους σταθμούς πρώτων βοηθειών και στα κέντρα περίθαλψης (τραυματισμός, δηλητηρίαση, κατάγματα, καθαρισμός από κόλλες, λάδια, πετρέλαιο κ.ά.).  Έγινε αναλυτική παρουσίαση των μεθόδων θεραπείας, περίθαλψης και ένταξης, ανατροφής νεοσσών ή και νεογνών, φροντίδας των άγριων ζώων κ.ά. Από την πλευρά τους οι ομιλητές του ΜΦΙΚ αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους από τη διαδικασία της περίθαλψης στην Κρήτη και στις δράσεις του Μουσείου που αφορούν στη διάσωση άγριων ζώων που εντοπίζονται με προβλήματα υγείας. Ειδική εισήγηση έγινε για την άγρια πανίδα του νησιού και τα είδη που συχνότερα εισάγονται για περίθαλψη στο ΜΦΙΚ, ενώ δόθηκαν και μικρές συμβουλές αναγνώρισης και χειρισμού των ζώων που πιθανότερα θα κληθούν να βοηθήσουν οι συμμετέχοντες, εφόσον ενεργοποιηθούν στη διαδικασία της περίθαλψης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν ακόμα για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα του νησιού, τα εργαλεία αντιμετώπισης αυτών των απειλών, τις πρακτικές άλλων χωρών, τη διαδικασία της περίθαλψης θηλαστικών και πτηνών που βρίσκονται σε κίνδυνο, τη σημασία του εθελοντισμού στη διάσωση και φροντίδα άγριων ζώων που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και τη συνεισφορά τους στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας μέσω της επιστήμης των πολιτών. Βασικός όμως στόχος της διήμερης εκπαίδευσης, ήταν να βελτιώσουν οι εθελοντές και τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη διατήρηση της άγριας ζωής, τις γνώσεις τους στην παροχή πρώτων βοηθειών και περίθαλψης σε άγρια ζώα. Εκτός των εισηγήσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και ζωντανά την παροχή πρώτων βοηθειών σε πτηνά που φροντίζουν εθελοντές του Μουσείου και της ΑΝΙΜΑ αυτή την περίοδο.  Οσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να κάνουν και πρακτική στη χορήγηση υγρών ενυδάτωσης ή φαρμάκων, στην τοποθέτηση νάρθηκα, στην περίδεση σπασμένων φτερούγων και σε άλλες ενέργειες περίθαλψης.
 • 16 Μαρτίου 2018
  Οι μικροί φίλοι της άγριας ζωής
  Εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παιδιά προσχολικής ηλικίας παίρνουν μέρος στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής της ΑΝΙΜΑ. Στην ύπαιθρο και μέσα από παιγνίδια γνωρίζουν τα άγρια ζώα, τις τροφικές αλυσίδες, μαθαίνουν πώς να χαίρονται τη φύση χωρίς να προκαλούν «ζημιές».
 • 28 Μαρτίου 2016
  Καλωσορίσαμε την άνοιξη με τα παιδιά στο πάρκο