Καταγραφή των κοτσυφιών στην Αθήνα

Να παρακινηθούν οι πολίτες της Αττικής (Αθήνα και προάστια), ενήλικες και παιδιά, να στρέψουν για λίγα λεπτά την προσοχή τους στη φύση που περιβάλλει το χώρο κατοικίας, εργασίας και περιδιάβασης στην καθημερινότητά τους, για να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να καταγράψουν την παρουσία των κοτσυφιών.

Οι καταγραφές αυτές θα γίνουν μέσα στο Μάιο και Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών και θα επιτρέψουν για πρώτη φορά τη μαζική συγκέντρωση πληροφοριών για τα πουλιά του αστικού χώρου. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταγράψουμε την κατανομή και τις πυκνότητες του είδους στις διάφορες συνοικίες της Αθήνας, και να κατανοήσουμε τις παραμέτρους που επηρεάζουν την παρουσία αυτού του όμορφου, εμφανούς και ανθρωπόφιλου πουλιού, το κελάηδισμα και η παρουσία του οποίου ομορφαίνουν τη ζωή μας στο αφιλόξενο περιβάλλον ενός αστικού κέντρου.

Ο στόχος μας επομένως είναι διττός, αφού επιδιώκουμε με την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης μας, αφενός να μαζέψουμε επιστημονική πληροφορία για ένα σημαντικό είδος πουλιού του αστικού χώρου, αφετέρου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας, καθώς και τη συνεισφορά μικρών και ταπεινών στοιχείων της, όπως η παρουσία των κοτσυφιών, αλλά και των μικρών βιοτόπων που τα φιλοξενούν (κήποι, μπαλκόνια, δενδροστοιχίες και άλση), στην γενικότερη ποιότητα της ζωής μας.

Στις δύσκολες συνθήκες που σήμερα βρισκόμαστε, η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να βοηθήσει όλους μας να δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον και να σκεφτούμε τρόπους να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας να ζήσουν μέσα σε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον, όπου οι μικρές οάσεις και αναλαμπές της φύσης που απομένουν γύρω μας, θα καταγραφούν, θα διαφυλαχτούν και θα εμπλουτιστούν για να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη και οπωσδήποτε ομορφότερη.

Γιατί τα κοτσύφια;

Το κοτσύφι είναι ένα ανθρωπόφιλο είδος ευρείας εξάπλωσης το οποίο έχει καταφέρει να προσαρμοστεί αρκετά καλά στο αστικό περιβάλλον, σε ποικιλία συνθηκών και βιοτόπων, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως είδος «εμβληματικό» της επιβίωσης απομειναριών της φύσης μέσα στον αστικό χώρο. Με βάση σύγχρονες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει στην Ευρώπη, έχει τεκμηριωθεί ότι η παρουσία των κοτσυφιών στις πόλεις συνδέεται με πλεονεκτήματα που δίνει το αστικό περιβάλλον για την επιβίωση του είδους (υψηλότερες θερμοκρασίες τον χειμώνα, περισσότερες ώρες διαθέσιμες για διατροφή λόγω του τεχνητού φωτισμού, περισσότερη τροφή, μειωμένη θήρευση σε κάποιες περιπτώσεις), που αντισταθμίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τα μειονεκτήματα που δημιουργεί η διαβίωση σε ένα υποβαθμισμένο και κατακερματισμένο βιότοπο. Θεωρούμε λοιπόν ότι η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη της διατήρησης φυσικών χαρακτηριστικών μέσα στους μικρούς αστικούς βιοτόπους. Όσο περισσότερα κοτσύφια καταγράφονται σε μια συνοικία ή σε έναν δρόμο, τόσο περισσότερα στοιχεία φυσικών βιοτόπων απαντώνται εκεί.

Παράλληλα, το κοτσύφι λόγω οικολογίας, εμφάνισης και κελαηδίσματος είναι ένα είδος γνωστό και αγαπητό σε σχεδόν όλους μας. Επομένως η καταγραφή του είναι εύκολη και μπορεί να γίνεται μαζικά. Η παρουσία του, κυρίως η φωνή του τώρα στο τέλος της άνοιξης που τα παράθυρά μας μένουν ανοιχτά λόγω ζέστης, μας κάνει συντροφιά τα πρωινά και τις νύχτες, κάνοντας τη ζωή μας ομορφότερη.

Πρόκειται για ιδανικό είδος, στην προσπάθεια μας παρακινήσουμε τους συμπολίτες να ασχοληθούν με τη φύση που τους περιβάλλει και να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και την αξία της.