Με τα λόγια: «Γιατί είναι καλύτερα να ζούμε ελεύθεροι!» ο Οικουμενικός Πατριάρχης ελευθέρωσε δύο βραχοκιρκίνεζα που περέθαλψε η ΑΝΙΜΑ, κατά την 2η ημέρα του διεθνούς Συμποσίου που θέμα του είχε την προστασία της φύσης και την προστασία όλων όσων έχουν αυτό τον πλανήτη για σπίτι τους.

Όπως είπε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Η οικολογική κρίση μάς έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι όλος ο κόσμος αποτελεί ένα αδιαίρετο σύνολο, ότι τα προβλήματά μας είναι παγκόσμια και τα μοιραζόμαστε όλοι μας ανεξαιρέτως».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως: «Ήδη από την έναρξη της ενασχόλησής μας με οικολογικά θέματα, υπογραμμίσαμε τη συνάφεια των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών προβλημάτων, ως και την ανάγκη να προσεγγίζονται αυτά σε συνάρτηση το ένα με το άλλο και με συνεργασία όλων. Η συντήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ο σεβασμός και η διακονία των συνανθρώπων μας, είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος».

Συνοψίζοντας τις εργασίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έθεσε τους Χριστιανούς ενώπιον τη βασικής τους μέριμνας, αυτής προς τον πλησίον που ταυτίζεται με τη μέριμνα προς το περιβάλλον και μας θύμισε το μεγάλο ταξίδι που καλείται ο καθένας μας να κάνει, από τον «νου» στην «καρδία» και από την «καρδιά» στην «πράξη». Παράλληλα, υπογράμμισε πόσα πολλά θα μπορούσαμε να καταφέρουμε εάν συνεργαζόμασταν όλοι μαζί: απλοί άνθρωποι, επιστήμονες, φορείς, κράτη.

Κατά την διάρκεια του συμποσίου σημαντικοί ομιλητές από όλο τον κόσμο παρουσίασαν θέματα όπως:

Η αειφόρος ανάπτυξη,
Οι αιτίες, οι συνέπειες της μόλυνσης και η λύση που μπορεί ο άνθρωπος να δώσει,
Το μεταναστευτικό ζήτημα και η σύνδεσή του με την καταστροφή της φύσης,
Πώς η υπέρμετρη κατανάλωση συνδέεται με την οικολογική καταστροφή,
Τα ανθρώπινα αντίμετρα στην καταστροφή της φύσης,
Ο ρόλος της οικονομίας και η καταστροφή της φύσης,
Οργανισμοί που διασώζουν και υποστηρίζουν τη φύση, τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες και τη διατήρηση της οικολογικής και κοινωνικής ισορροπίας στον πλανήτη.

Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στις Σπέτσες και στην Ύδρα, ενώ η καταληκτική του συνεδρία έγινε εν πλω, στο πλοίο «Πλατυτέρα». Συμμετείχαν 200 επιστήμονες, θεολόγοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές.

Tags:

Αφήστε σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.