ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΡΙΝΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΙΜΑ


ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΡΙΝΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΙΜΑ

Πολλά είδη πουλιών έχουν αρχίσει από τα μέσα του Φλεβάρη να γυρνούν πίσω στην Ευρώπη από τις ζεστές χώρες του νότου, όπου ξεχειμώνιασαν. Στο σταθμό πρώτων βοηθειών της ΑΝΙΜΑ καταλήγουν όταν τα βρουν ατυχήματα στο δρόμο της επιστροφής, αν εξαντληθούν από το ταξίδι ή αν πέσουν θύματα λαθροκυνηγών.   

Αυτήν την εβδομάδα φιλοξενήσαμε, ανάμεσα σε άλλα, ένα σπιτοχελίδονο που έπεσε σε τζάμια, ένα πελαργό που σταμάτησε να ξεκουραστεί σε καλώδια μεταφοράς ρεύματος στη Λέσβο και τραυματίστηκε σοβαρά και ένα μαυροκέφαλο γλάρο (μερικώς μεταναστευτικό πουλί που μετακινείται στη Μεσόγειο) με δαχτυλίδι από την Ιταλία.


Καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου που διαρκεί η ανοιξιάτικη μετανάστευση των πουλιών, ως τον Ιούνιο δηλαδή, θα δεχόμαστε κλήσεις για βοήθεια από όλη την Ελλάδα, και θα προσπαθήσουμε, όπως κάθε χρόνο, να βοηθήσουμε τους φτερωτούς ταξιδιώτες να ξαναβρούν το δρόμο τους. Παράλληλα με τη μετανάστευση, ξεκινά η περίοδος αναπαραγωγής για τα άγρια πουλιά. Έτσι, το δεύτερο μέλημά μας είναι να προέτοιμασουμε πολλά από τα ορφανά που θα μας έρθουν για το πρώτο τους ταξίδι προς το νότο, το προσεχές φθινόπωρο.


 Όπως προκύπτει από τα δεδομένα των εισαγωγών της ΑΝΙΜΑ, η σημαντικότατη για την ισορροπία του οικοσυστήματος διαδικασία της μετανάστευσης των πουλιών απειλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση με διάφορους τρόπους: απώλεια των φυσικών τους βιοτόπων αλλά και τραυματισμοί σε «παγίδες» που κυριολεκτικά και μεταφορικά στήνουμε εμείς οι άνθρωποι στο διάβα τους –καλώδια, δρόμοι, τζάμια, λαθροθηρία. Η Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχει φέτος σε μια διεθνή εκστρατεία που έχει σκοπό την υποστήριξη της ασφάλειας των μεταναστευτικών οδών μέσω της διεθνούς προσπάθειας "Champions of the Flyway".Αυτό το Σάββατο η ΑΝΙΜΑ καλωσορίζει την Άνοιξη και τους φτερωτούς μετανάστες που μας φέρνει κάθε χρόνο, με μια γιορτή στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Με τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμουτην Περπερούνα, αλλά και όλους τους φίλους που θέλουν να έρθουν - μικρούς και μεγάλους - θα παίξουμε παραδοσιακά παιγνίδια, θα φτιάξουμε φωλιές χελιδονιών με πηλό, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε!

Οι μεταναστευτικές οδοί των πουλιών την Άνοιξη είναι μια ακόμα όμορφη αφορμή να ξεφύγουμε όλοι λίγο από την πόλη - τι πιο ωραίο από μια εκδρομή στην εξοχή με τα μάτια γυρισμένα προς τον ουρανό - και ποιος ξέρει τι μπορεί να δούμε να περνά!

Και μην ξεχνάτε να υποστηρίζετε και μας με την -> κάλυψη αναγκών σε είδη  <- που χρειάζονται στην περίθαλψη! 


Leave A Comment