Η ΑΝΙΜΑ φιλοξενεί αυτήν την εποχή 19 σκαντζόχοιρους!


η ανιμα φιλοξενει 19 σκαντζοχοιρους!

Έπειτα απο εκείνες τις πρώτες αφίξεις των πέντε μικρών που σύντομα έγιναν έξι, άρχισαν οι φιλοξενούμενοι του είδους να αυξάνουν και να πληθαίνουν μέχρι που τώρα πια μας έγιναν 19! Ο σκαντζόχοιρος είναι κοινό είδος στην Ελλάδα, και όσο απλώνεται η ανθρώπινη παρουσία έξω από τα στενά όρια της πόλης, τόσο αυξάνουν και τα συναπαντήματα με τους άγριους φίλους μας. 


Οι μικροί μας μεγαλώνουν και οι ασθενείς μας αναρρώνουν. Οι απελευθερώσεις τους θα ξεκινήσουν σιγά σιγά από αυτήν την εποχή και θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια της Άνοιξης. 


Το ξέρατε ότι...

  • Υπάρχουν 15 είδη σκαντζόχοιρου.
  • Οι σκαντζόχοιροι έχουν περίπου 5000 αγκάθια, τα οποία ανανεώνονται κάθε χρόνο.
  • Λόγω της διατροφής τους που περιέχει άφθονα ζιζάνια είναι γνωστοί και ως 'οι φίλοι του κηπουρού'.
  • Όταν "κυνηγούν" για τροφή βασίζονται κυρίως στην όσφρηση και την ακοή καθώς η όραση τους είναι αδύναμη και προσαρμοσμένη για το χαμηλό φως της νύχτας.

Οι φιλοξενούμενοί μας αυτήν την εποχή προέρχονται κυρίως από τα πέριξ της πρωτεύουσας, συγκεκριμένα έχουμε αντιπροσώπους από τα Άνω Λιόσια, το Λαγονήσι, τη Σαλαμίνα, τη Νέα Μάκρη, την Ηλιούπολη, τη Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι, τα Σπάτα, το Κορωπί, το Ηράκλειο, και το Γέρακα.

Πέραν από τα ορφανά μικρά που μεγαλώνουμε οι κυριότερες αιτίες εισαγωγής είναι οι συγκρούσεις με διερχόμενα οχήματα και η ψώρα. 

Η ψώρα είναι ασθένεια βασανιστική για το ζώο και μπορεί να αποτελέσει αιτία θανάτου. Η θεραπεία που απαιτείται είναι εντατική και διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, το δέρμα που νοσεί αναπλάθεται και το ζώο μεγαλώνει καινούρια αγκάθια. Αν όλα πάνε καλά, ο σκαντζόχοιρός απελευθερώνεται πίσω στη φύση σε κατάλληλες τοποθεσίες και εποχές του χρόνου.

Οι συγκρούσεις με οχήματα, από την άλλη, είναι λιγότερο συχνές αλλά αποτελούν σοβαρότερα περιστατικά ανάλογα με τον τραυματισμό.

Στο βίντεο, μια συμμορία από μικρούς δοκιμάζει φράουλες για πρώτη φορά, με αρκετό όπως φαίνεται... ενδιαφέρον!Αν θέλετε να συνεισφέρετε και σεις στα έξοδα για την περίθαλψη και φιλοξενία των σκαντζοχοίρών μας, μπορείτε:

Leave A Comment