Βρήκατε ένα τραυματισμένο - πληγωμένο - εξαντλημένο άγριο ζώο σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας;

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2109510075. Θα σας δώσουμε οδηγίες για τις αναγκαίες κινήσεις και τις πρώτες βοήθειες, αν η περίπτωση χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση και θα σας φέρουμε σε επαφή με τον πλησιέστερο συνεργάτη μας, ώστε η αποστολή του στην ΑΝΙΜΑ να γίνει με ταχύτητα και ασφάλεια.

Οδηγίες για Πουλιά

birdsΒρείτε γρήγορα ένα χαρτόκουτο, στρώστε το με εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας και ανοίξτε του μικρές τρύπες. Το μέγεθος του χαρτόκουτου πρέπει να είναι τέτοιο ώστε το πουλί να μπορεί να σταθεί όρθιο αλλά να μη μπορεί να κάνει περιττές κινήσεις.

Πιάστε το πουλί με ένα πανί αποφεύγοντας ράμφος και νύχια αν είναι αρπακτικό, μύτη αν είναι ερωδιός ή γλάρος. Τοποθετήστε το μέσα στο κουτί αφού του δώσετε προσεκτικά λίγο νερό σε φυσική θερμοκρασία. Αφήστε το κουτί στο πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού, ζεστό αν είναι χειμώνας και δροσερό αν είναι καλοκαίρι.

Επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας για να σας δώσουμε περισσότερες οδηγίες. Κάθε άλλος χειρισμός του πουλιού από σας μπορεί να είναι μοιραίος για τη ζωή του.

Οδηγίες για Νεοσσούς

Την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε.

Προσοχή, όμως!

Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο.

Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω πληροφορίες είναι χρήσιμες, μέχρι να επικοινωνήσουμε με ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές!

Και δεν ξεχνάμε: ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ είναι σημαντική.

Οδηγίες για Νεοσσούς Αρπακτικά

Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων (κουκουβάγιες κλπ) πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να βρεθούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι, συνήθως, δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά αλλά απλώς για «άτακτα» που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι κάπου γύρω.

Αν έχουμε βρει ένα τέτοιο μωρό επιλέγουμε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι).Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποτίθεται ότι θέλουμε να ασχοληθούμε.

Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται μόνο με ωμό κοτόπουλο κι όχι με κιμά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από μια - δυο μέρες χρειάζονται υποχρεωτικά συμπληρώματα (ασβέστιο κλπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, γι αυτό και απευθυνόμαστε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι κι ο μόνο τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.

Οδηγίες για Χελιδόνια – Σταχτάρες

Η τροφή επιλογής είναι ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει. Ιδανική για το σκοπό αυτό είναι η KITTEN DEVELOPMENT CHICKEN της PRO PLAN. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ταΐζουμε μερικές φορές με ασπράδι βρασμένου αυγού. Οι σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και μπορεί ένας ιδιώτης να ανταπεξέλθει στη διαδικασία, εφόσον φυσικά το θέλει. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κλπ.). Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και πετάμε το πουλάκι με δύναμη στον αέρα. Προσοχή: Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθούμε ότι σταματάει να τρώει με όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόμα πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με την ΑΝΙΜΑ.

Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ό,τι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους.

Οδηγίες για Σπουργίτια και λοιπά Σποροφάγα

Αυτά είναι τα πιο δύσκολα στο μεγάλωμα και συχνά πεθαίνουν αιφνίδια χωρίς προφανή λόγο.. Στο εμπόριο κυκλοφορούν, στα μεγάλα pet shop, σκευάσματα σε μορφή σκόνης που γίνονται κρέμα και με αυτά μπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιμοποιώντας σύριγγα. Το καλύτερο είναι να βρεθεί το σκεύασμα για ανατροφή σποροφάγων (καναρίνια κλπ.) αλλά συνήθως διατίθεται ένα αντίστοιχο για μωρά παπαγάλους (Exact κλπ). Εναλλακτική τροφή το ασπράδι αυγού. Αποφεύγουμε την ξηρά τροφή για γάτες αν και εναλλακτικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, επειδή είναι μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια, κατά προτίμησιν μακριά από γάτες…

Οδηγίες για Κοτσυφάκια

Παρουσιάζουν σημαντική θνησιμότητα. Μερικά μεγαλώνουν μια χαρά και άλλα ξαφνικά πεθαίνουν. Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό και exact.

Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε κοντά σε θάμνους.

Οδηγίες για Δεκαοχτουράκια – Περιστεράκια

Μεγαλώνουν μια χαρά με exact. Πρέπει να γεμίζει 3-4 φορές τη μέρα ο πρόλοβός τους με κρέμα.

Οδηγίες για Εντομοφάγα (παπαδίτσες, τσαλαπετεινάκια κλπ)

Γενικώς όλα τα εντομοφάγα μωρά ταΐζονται με ξηρά τροφή αναπτύξεως, με την οποία μπορεί να ταϊστούν και μωρά αρπακτικά ή μωρά ερωδιοί.

Αυτές οι κατηγορίες νεοσσών καλό είναι να αποστέλλονται σε Κέντρο Περίθαλψης, γιατί η επανένταξή τους είναι δύσκολη.

Οδηγίες για Καρακαξάκια - Κουρουνάκια - Κισσάκια

Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβας για γατάκια-σκυλάκια, αυγά κλπ.

Συχνότητα ταϊσμάτων

  • Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας.
  • Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά.
  • Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά.
  • Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.

Θερμοκρασία: σημαντικό!

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη "φωλιά" των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.

Φωλιά

Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνα ή συνδυαστικά άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια (βολεύουν αυτά που πωλούνται για τα κουνελάκια-pet).

Οδηγίες για Χελώνες

reptilesΣυχνά βρίσκονται χελώνες χτυπημένες από αυτοκίνητα ή γεωργικά μηχανήματα με σπασμένο κέλυφος. Μεταφέρετε προσεκτικά το ζώο για να μην χειροτερέψει το σπάσιμο και τοποθετήστε το σε ένα χαρτόκουτο με πολλές εφημερίδες για πάτο. Αν το τραύμα του είναι λερωμένο με χώματα ή χόρτα μπορείτε να το ξεπλύνετε με λίγο χλιαρό νερό. Μετά καλύψτε το με γάζα ή πανί για να αποφευχθεί η περίπτωση μόλυνσης από μύγες και λοιπά.

Οδηγίες για Θηλαστικά

mammalsΟι αλεπούδες και τα κουνάβια δαγκώνουν άσχημα. Αποφύγετε πάση θυσία τα δόντια τους. Οι σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι. Ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά "καφάσια του μπακάλη" που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο. Για περισσότερα, τηλεφωνήστε μας.

 ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙ: Ιατρικές & Νομικές Ενέργειες (link στη σελίδα της Μ.Κ.Ο. Σόλων)

Νέα από τη Περίθαλψη

Στηρίξτε Μας